Tο ΑΠΘ τιμά τα 150α γενέθλια του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
Mε συμπόσιο Θερμοδυναμικής
που θα γίνει σε συνεργασία
με το Πανεπιστήμιο
Texas A&M των ΗΠΑ
Τα 150α γενέθλια του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (1873-1950) και τη συμβολή, που είχε στις θετικές επιστήμες και στις αντίστοιχες του μηχανικού θα εορταστούν με τη πραγματοποίηση του Συμποσίου Θερμοδυναμικής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, το οποίο θα γίνει από τις 10 έως και τις 15 Ιουλίου 2023, στην Ελλάδα.
«Αμφιτρύωνες» του συμποσίου είναι:
🔴Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
🔴Το Texas A&M Engineering του Πανεπιστημίου Texas A&M των ΗΠΑ.
Αναμένονται
παγκοσμίου φήμης
ερευνητές και ακαδημαϊκοί
Παγκοσμίου φήμης ερευνητές και ακαδημαϊκοί, που προέρχονται από 30 ιδρύματα εκ 11 χωρών θα συναντηθούν στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες του συμποσίου.
Ο επίσημος εορτασμός
Ο επίσημος εορτασμός θα ξεκινήσει στο ΑΠΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα συμπόσιο σχετικά με την εφαρμογή της θερμοδυναμικής στη συμπεριφορά των σύνθετων υλικών.
Κατόπιν, οι συμμετέχοντες- συμμετέχουσες θα «περάσουν» μία ημέρα στα Στάγειρα – τη γενέτειρα του Αριστοτέλη – για να συνεχίσουν τον επιστημονικό διάλογο.
Την επόμενη ημέρα θα μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη – κοντά στα αρχαία Άβδηρα, ήτοι η γενέτειρα του Δημόκριτου – για περισσότερες θερμοδυναμικές συζητήσεις και θα καταλήξουν στη Νέα Βύσσα, όπου πρόσφατα ιδρύθηκε μουσείο προς τιμήν της οικογένειας Καραθεοδωρή.
Δήλωση Πρύτανη
του ΑΠΘ
«Το Συμπόσιο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αναδεικνύει τη διαρκή συνεργασία μεταξύ του Texas A&M Engineering και του ΑΠΘ. Παράλληλα, προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και των ιδεών μεταξύ των επιστημόνων των και μηχανικών που συνεχίζουν να εξερευνούν τα όρια της θερμοδυναμικής και των εφαρμογών της στη συμπεριφορά των υλικών» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Δημήτριος Κωβαίος, με αφορμή το συμπόσιο.
Ο πρύτανης υπογράμμισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Συμπόσιο ξεκινά στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή αναγνωρίζεται ως μία από τις βασικές μορφές πίσω από την ίδρυση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου».
Δήλωση
διακεκριμένου καθηγητή
του Πανεπιστημίου Texas A&M
«Αυτή η συγκέντρωση παγκοσμίου εμβέλειας επιστημόνων από διάφορους κλάδους των επιστημών της μηχανικής έχει σκοπό να αποτίνει φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή και τη συμβολή του στη θερμοδυναμική, με την ευκαιρία των 150ων γενεθλίων του», ανέφερε ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Texas A&M, Δημήτρης Λαγούδας.
Μικρό βιογραφικό
του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
Ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950) διένυσε μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή καριέρα στη Γερμανία.
Ως επιστήμονας πραγματοποίησε αξιοσημείωτες προόδους στη πραγματική και στη μιγαδική ανάλυση, στο λογισμό των μεταβολών και στη θεωρία των μέτρων. Επιπλέον, ανέπτυξε ένα νέο πλαίσιο αρχών για τη θερμοδυναμική.
Στους πρωτεργάτες
του ΑΠΘ
Το 1930 προσκλήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο κι ως κυβερνητικός επίτροπος αναδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που μόλις είχε ιδρυθεί.
Το επιστημονικό έργο
Το επιστημονικό έργο του μεγάλου Έλληνα ακαδημαϊκού «άγγιξε» τους τομείς των μαθηματικών, της φυσικής και της αρχαιολογίας. Συνεργάστηκε επαγγελματικά ή φιλικά με άλλους «τιτάνες» της επιστήμης (Μαξ Πλανκ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Ντάβιντ Χίλμπερτ κ.ά.).
Η συμβολή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή θεωρείται καίρια στα πεδία της θερμοδυναμικής, της γεωμετρικής οπτικής, της μηχανικής και της σχετικότητας.
«Σε κάθε κατάσταση θερμοδυναμικής ισορροπίας ενός συστήματος υπάρχουν μερικές απείρως γειτονικές καταστάσεις ισορροπίας στις οποίες δε μπορούμε να φτάσουμε με αδιαβατικές μεταβολές», έγραψε το 1909 ο ίδιος και αυτή η πρόταση εμπεριέχει τη ομώνυμη επιστημονική αρχή, που διατύπωσε. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αξιόλογους μαθηματικούς της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες
για το συμπόσιο
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συμποσίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες να βρουν εδώ.
©Typologos.com 2023