Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται η ανάπλαση της ΔΕΘ
Επιλέχθηκε ως case study
μιας πρότυπης
αστικής ανάπλασης
Την ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark), έχει κληθεί να παρουσιάσει η ΔΕΘ-Helexpo στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) από τις 2 έως και τις 6 Ιουλίου 2023 στην Κοπεγχάγη.
Επιλογή του έργου
ως case study
Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκδήλωση σχετικά με τη βιώσιμη αρχιτεκτονική διεθνώς και σ’ αυτήν θα παρουσιαστεί η πολυδιάστατη- αστική μεταμόρφωση και το μοναδικό οικοσύστημα, που θα δημιουργηθεί στη «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.
Το έργο επιλέχθηκε ως ένα ιδιαίτερο case study, καθώς αποτελεί μια πρότυπη αστική ανάπλαση που συνδυάζει τη περιβαλλοντική και τη κοινωνική αειφορία με την οικονομική ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς οι δημόσιες-ιδιωτικές και οι δημοτικές συνεργασίες μπορούν να «οδηγήσουν» σε βιώσιμα, συμπεριληπτικά και ανθεκτικά οικοσυστήματα.
Το αφήγημα
και οι κανόνες βιωσιμότητας
των Ηνωμένων Εθνών
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του όλου έργου επιλέχθηκε μέσω ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της UIA και με τους κανόνες της UNESCO/UIA.
Χαρακτηρίζεται, δε, ως ένα αφήγημα που δείχνει ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να λειτουργήσει ως μια οικολογία διασύνδεσης ανάμεσα στο σχέδιο, στην επιχειρηματικότητα και στους κανόνες βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών.
Η παρουσίαση
του έργου της ανάπλασης
στην Κοπεγχάγη
Αντιπροσωπεία της ΔΕΘ-Helexpo θα βρεθεί στις 4 Ιουλίου 2023 στην Κοπεγχάγη, όπου θα παρουσιάσει το έργο της ανάπλασης με αιχμή τη βασική αρχική δέσμευσή του: Την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και την επιτάχυνση των εθνικών προσπαθειών εφαρμογής τους μέσω της τοπικής δράσης.
Τα σημεία
της παρουσίασης
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα υπογραμμιστεί πως το Thessaloniki ConfExPark «αντανακλά» τη προσήλωση της ΔΕΘ-Helexpo σε ένα πιο βιώσιμο και ισότιμο αστικό μέλλον και το αποδεικνύει, αφού:
🔴Επικεντρώνεται στο να προωθήσει το «ευ ζην» των πολιτών, εφαρμόζοντας μια αστική ανάπλαση που συνδυάζει την επιχειρηματική ανάπτυξη με έναν ανοιχτό- πράσινο,-συμπεριληπτικό και προσβάσιμο σε όλους χώρο.
🔴Πετυχαίνει την αειφόρο διαχείριση του νερού και της ενέργειας. Οι οροφές του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης είναι εξοπλισμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν ως τεχνητά «σύννεφα αειφορίας», αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών συλλεκτών και συλλέγοντας το νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες του πάρκου. Άλλες στρατηγικές ενεργειακής αποτελεσματικότητας εφαρμόζονται για τη θέρμανση και την ψύξη του. Η κατανάλωση του νερού μειώνεται κατά 40%-50% και της ενέργειας κατά 70%.
🔴Χρησιμοποιεί βιώσιμα, περιβαλλοντικά φιλικά και τοπικής προέλευσης υλικά.
🔴Συμβάλλει σε μια πιο ανθεκτική υποδομή και υιοθετεί τη καινοτομία.
🔴Εφαρμόζει το στόχο μιας συμπεριληπτικής, ανθεκτικής και βιώσιμης πόλης, με πράσινη ισότητα και ανοιχτούς χώρους, προσβάσιμους σε όλους.
Ένας χώρος διασύνδεσης
πολυδιάστατων χρήσεων
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της UIA θα τονιστεί ότι μέσω της ανάπλασης προσφέρει η ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη, την οποία έχει υπηρετήσει για σχεδόν έναν αιώνα, ένα χώρο διασύνδεσης, πολυδιάστατων χρήσεων, ανθρώπινης κλίμακας, ασφάλειας και κοινωνικής συμπερίληψης.
Το Παγκόσμιο
Συνέδριο Αρχιτεκτόνων
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια από UIA. Για το 2023 επέλεξε ως τόπο διοργάνωσης την Κοπεγχάγη, ενώ οι προηγούμενοι «σταθμοί» του ήταν το Ρίο το 2021 και η Σεούλ το 2017.
Η UIA
Η UIA είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως η μόνη αρχιτεκτονική ένωση που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργήθηκε το 1948 με σκοπό να ενώσει τους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου μέσω ενός συνασπισμού των εθνικών οργανώσεων τους.
Από 27 αντιπροσωπείες τότε, έχει φτάσει σήμερα η UIA να περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές οργανώσεις από περισσότερες εκ 100 χωρών, διασυνδέοντας περίπου 1,3 εκατομμύρια αρχιτέκτονες. Φέτος (2023), μάλιστα, θα γιορτάσει τα 75 χρόνια ζωής της.
©Typologos.com 2023