47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ

Ποιες τακτικές επικοινωνίας

χρησιμοποίησε

47os-proedros-ton-Ipa-exelegi-o-Donald-Triump

47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία: By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Donald Trump, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=135369080

Στο ανώτατο Ομοσπονδιακό  αξίωμα των ΗΠΑ εξελέγη ως 47ος πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ (71.666.718 ψήφοι και ποσοστό της τάξης του 51%) ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 292 εκλέκτορες και να ξεπεράσει το  απαιτούμενο όριο των 270 εκλεκτόρων.

Στον αντίποδα, μόλις 224  εκλεκτόρων «άθροισε» η Κάμαλα Χάρις (66.837.989 ψήφοι  και ποσοστό της τάξης του 47,5%) από τη πλευρά των Δημοκρατικών.

Η Πολιτεία «κλειδί», που του εξασφάλισε τη νίκη στους εκλέκτορες , ήταν αυτή του Ουισκόνσιν.

Πρώτες δηλώσεις

Μεταξύ άλλων και μετά από την επανεκλογή μίλησε ο κ. Τραμπ για μια «χρυσή εποχή των ΗΠΑ» , ενώ είπε ότι :

«Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για την εξαιρετική τιμή να εκλεγώ ως ο 47ος πρόεδρός σας και ο 45ος πρόεδρός σας. Είναι μια εκπληκτική νίκη για τον αμερικανικό λαό. Θα βοηθήσω τη χώρα να γιατρευτεί.Γράψαμε,  ιστορία για κάποιο λόγο σήμερα το βράδυ».

Ο κ. Τραμπ έγινε ο δεύτερος πρόεδρος, των ΗΠΑ που επανήλθε στο θώκο αυτό μετά από μια ενδιάμεση τετραετή διακοπή. Ο μόνος, που το είχε καταφέρει – μέχρι και στιγμής-  ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, που διετέλεσε αυτή τη θέση κατά  τη διάρκεια των περιόδων 1885-1889 και 1893 -1897. Επιπλέον, ο 78χρονος πολιτικός έγινε ο πιο ηλικιωμένος πολιτικός άνδρας, που θα υπηρετήσει σε αυτή τη θέση.

Η ρητορική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κ. Τραμπ χρησιμοποίησε μια «χονδροειδή ρητορική», η οποία «έπιασε» το «παλμό» και το θυμό των ανδρών, ιδιαίτερα αυτών που ζουν κυρίως στην επαρχία και δε βρίσκουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης. Ακόμη, φαίνεται ότι στο πεδίο της οικονομίας  εκμεταλλεύτηκε την άνοδο των τιμών, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, ώστε προς τους/τις ψηφοφόρους να «περάσει» το οικονομικό μοντέλο του

Μέσω αυτής της ρητορικής  κατάφερε να «ανεβάσει» το ποσοστό κατά 7% των Αφροαμερικανών και τελικά να τον υποστηρίξει το 12% σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Συνάμα, σε κάποιες περιοχές και κομητείες κατάφερε να «ανεβεί» κατά 3% στις προτιμήσεις των εκλογέων, ενώ κατάφερε να έχει την υποστήριξη των λευκών γυναικών, ενώ οι αφροαμερικανίδες φαίνεται πως «στράφηκαν» προς τη Κάμαλα Χάρις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι  η υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών σε εθνικό επίπεδο σημείωσε πτώση κατά 3% στη ψήφο των γυναικών ψηφοφόρων, ήτοι 54% το 2024 έναντι 57% στις προεδρικές  εκλογές του 2020 των ΗΠΑ.

Επίσης, οι Τράμπ και Χάρις  είχαν ίσες μοιρασμένες φήφους στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους.

Η επικοινωνιακή τακτική  

Ειδικοί περί της επικοινωνίας αναφέρουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε, διότι χρησιμοποίησε μια τακτική, που συνοψιζόταν την εξής φιλοσοφία:

«Όλα  μέσα, όλα έξω και χωρίς να υπάρχουν φραγμοί». Αυτή η τακτική ήταν κάτι που τον έκανε προσιτό ιδιαίτερα στην αμερικανική επαρχία, αφού στις πιο μεγάλες αστικές περιοχές επικράτησε η Κάμαλα Χάρις (π.χ. Καλιφόρνια- Νέα Υόρκη-Νέα Υερσέη).

Η χρήση του Χ

Ένα άλλο στοιχείο της προεκλογικής τακτικής του κ. Τραμπ ήταν η έντονη χρήση του X (πρώην Twitter),την οποία «καθοδήγησε» ο Έλον Μάσκ Elon Musk) και με αυτή κατόρθωσε να «υπερκεράσει»  την εμβέλεια των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης ή επικοινωνίας, καθώς και να επικοινωνήσει άμεσα με το κοινό.

Προς σε αυτή τη κατεύθυνση χρησιμοποίησε ο ίδιος τις «αφιλτράριστες» αναρτήσεις με  αμφιλεγόμενες δηλώσεις, ενώ έκανε χρήση της πλατφόρμας του Twitch, η οποία συσχετίζεται κυρίως με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Έτσι, κατόρθωσε μέσω της μετάδοσης πολιτικών μηνυμάτων να απευθυνθεί στους νέους και στις νέες, που γνωρίζουν καλά  τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η επικοινωνία

μέσω των Podcast

Επιπλέον, χρησιμοποίησε τη τεχνολογία του podcast που προσομοιάζει, αλλά και διαφέρει με μια τυπική ραδιοφωνική εκπομπή. Έτσι, ο κ. Τραμπ «φιλοξενήθηκε» επί τρίωρο στο podcast με τίτλο «The Joe Rogan Experience», κάτι που του επέτρεψε να «υφάνει» ένα πιο προσιτό προφίλ και να προβάλλει τη φλύαρη ρητορική ικανότητά του.

Η στήριξη της

μουσουλμανικής κοινότητας

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο της προεκλογικής επικοινωνιακής τακτικής του κ. Τραμπ ήταν το γεγονός ότι κατάφερε να τον υποστηρίξουν ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες (π.χ. στο Μίσιγκαν) προβάλλοντας σ’ αυτές μια σειρά τοπικών μηνυμάτων και χρησιμοποιώντας το θέμα της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Η χρήση

των Influencers

και των

δημιουργών περιεχομένου

Η προεκλογική εκλογική καμπάνια του υποψήφιου προέδρου εκ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος χρησιμοποίησε πολύ δημοφιλή άτομα, τα οποία επηρεάζουν τη κοινή γνώμη στο διαδίκτυο και στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), δηλαδή τους/τις Influencers, ώστε να «αγγίζει» τους νέους και τις νέες σε ηλικία ψηφοφόρους.

Προς την ίδια κατεύθυνση σύναψε συνεργασίες ως υποψήφιος πρόεδρος με επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου, ήτοι τους Λόγκαν Πωλ (Logan Paul) και Άντιν Ρος (Adin Ross). Έτσι, κατάφερε ο ίδιος να προσελκύσει  αρκετούς ή αρκετές  συχνά πολιτικά αδιάφορους νέους  και αδιάφορες νέες  ψηφοφόρους, που δε γνωρίζουν τα παλαιότερα γεγονότα της αμερικανικής ή της παγκόσμιας ιστορίας.

Έτσι, εξασφάλισε μερικά  καίρια μικρά  στρατηγικά κέρδη στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, αξιοποιώντας και τις ελάχιστες διακυμάνσεις στα συναισθήματα των νέων ψηφοφόρων.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι μέσω της γνωριμίας και της σχέσης με διάφορες προσωπικότητες  του ψηφιακού- διαδικτυακού κόσμου εμφανίστηκε ο κ, Τραμπ ως ο υποψήφιος πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει τις εξελίξεις, που σημειώνονται συνεχώς και ταχύτατα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να εμφανιστεί ως ένας συνεργάτης των νέων σε ηλικία ανθρώπων, που κατανοεί τους όρους επικοινωνίας, τους οποίους χρησιμοποιεί η νέα γενιά.

©Typologos.com 2024