1η Πανελλήνια Έκθεση Μαθητικής Εφημερίδας «Μαθητικοί αντίλαλοι» στη Θεσσαλονίκη

9-24 Ιανουαρίου 2025

στη Κεντρική Βιβλιοθήκη

του Δήμου Θεσσαλονίκης

1i-Panellinia-Ekthesi-Mathitikis-efimeridas-mathitikoi-anrilaloi-sti-Thessaloniki

1η Πανελλήνια  Έκθεση Μαθητικής Εφημερίδας υπό το τίτλο «Μαθητικοί αντίλαλοι» στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα επίσκεψης- συμμετοχής  στην 1η Πανελλήνια  Έκθεση Μαθητικής Εφημερίδας υπό το τίτλο «Μαθητικοί αντίλαλοι» στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησης της εναρκτήριας εκδήλωσης της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου 2025 και την αντίστοιχη λήξης της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου απευθύνουν  προς όλους- όλες η Κεντρική Βιβλιοθήκη του οικείου Δήμου μαζί με τον Όμιλο Φίλων Νεανικού Τύπου (www.hellenicyouthpress.gr).

Η έκθεση αυτή θα «φιλοξενηθεί» στο φουαγιέ του 2ου ορόφου του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου.

«Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ή φίλους του μαθητικού τύπου να επισκεφθούν την έκθεση και να παρακολουθήσουν τις δύο εκδηλώσεις», αναφέρουν σχετικά οι διοργανωτές του εκθεσιακού δρώμενου.

Τα εκθέματα

 Εκτός από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, θα εκτεθεί  και σημαντικό αρχειακό υλικό του μαθητικού τύπου, όπως είναι:

Η πεντάτομη έρευνα-καταγραφή «Ελληνικός Νεανικός Τύπος» (Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας 1987-1992).

Η μοναδική, σε επίπεδο νομού, καταγραφή των μαθητικών εντύπων μέσα από το τόμο «Λασιθιώτικος Τύπος» της Μαρίας Σεργάκη (Νεάπολη Κρήτης 2022).

Έντυπο και ηλεκτρονικό αρχείο του δια-σχολικού περιοδικού τα «Χανιωτάκια» (1983-2024) και «Τα Χανιωτάκια στο Νηπιαγωγείο» (1992-1995) του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού Χανίων.

Ώρες και ημέρες λειτουργίας

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις  24 Ιανουαρίου 2025.

Θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9 το πρωί έως  και τις 2 το μεσημέρι, καθώς και εκ τις 5.30 το απόγευμα μέχρι και τις 8.30 το βράδυ εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

Επιμελήτριες της έκθεσης και των εκδηλώσεων είναι η Ελένη Τσιτσιμίκλη και η Γεωργία Μιχαήλ.

Το συντονισμό και την παρουσίαση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσουν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου  της ΕΣΗΕΜ-Θ και δημοσιογράφος, Φανή Σοβιτσλή και ο εκπαιδευτικός- εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων Νεανικού Τύπου, Γιώργος Δασκαλάκης.

Ο χαιρετισμός

του δημάρχου Ρεθύμνης

Γιώργου Μαρινάκη

Photo - Dimarxos 2022

O πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης

Με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Μαθητικής Εφημερίδας «Μαθητικοί Αντίλαλοι» απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος θυμάται ότι ως μαθητής του εξατάξιου Γυμνασίου Αρρένων του Ρεθύμνου,συμμετείχε στη συντακτική ομάδα της σχολικής  εφημερίδας «Προβληματισμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ήταν ένα έντυπο που εκδόθηκε την ιστορική σχολική χρονιά του 1973 – 1974 , την περίοδο που η Ελλάδα δοκιμάζονταν ακόμη από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Ακόμα, ο δήμαρχος Ρεθύμνης αναφέρει ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το μαθητικό έντυπο «Προβληματισμοί» σε αντίστοιχη εκδήλωση, που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης και η οποία διοργανώθηκε με τη μέριμνα- συνδρομή του εκπαιδευτικού, Γιώργου Δασκαλάκη

Οι ευεργετικές επιδράσεις

της έκδοσης

ενός μαθητικού εντύπου

«Ανακαλώντας, λοιπόν, τη μνήμη και το βίωμα αυτής της αφυπνιστικής μύησης στην ομαδική εργασία, τη συνεργασία, τη καλλιέργεια  της κριτικής σκέψης και τη πνευματική περιπέτεια  που μοιράστηκα με τους συμμαθητές  και τους καθηγητές μας στη σύνταξη και στην έκδοση της εφημερίδας, συνειδητοποιώ πόσο ευεργετικά επιδρούν στη νεανική ψυχή και το μυαλό, η ενεργή ενασχόληση με όλα τα στάδια της έκδοσης ενός μαθητικού εντύπου.

Ίσως φανεί παράδοξο, όμως ειδικά στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής επικυριαρχίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις,  η κατάθεση της προσωπικής σκέψης, της ιδέας, του οράματος, της ελπίδας, αλλά και  του προβληματισμού, στο χαρτί, έχει ένα ειδικό διανοητικό αντίκρισμα, μια αναγνωρίσιμη αξιοπιστία, ένα συναισθηματικό φορτίο που διαμοιράζεται, μεγεθύνεται και πολλαπλασιάζεται, προσδίδοντας στους αποδέκτες ένα αίσθημα οικειότητας και υγιούς αλληλεπίδρασης», εξιστορεί ο κ. Μαρινάκης.

Σχολικό Περιβάλλον

και Μαθητικός Τύπος

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης τονίζει ότι στο σχολικό περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητη η παιδαγωγική, η κοινωνική, η πολιτισμική  και η ψυχική  επίδραση της έκδοσης ενός σχολικού εντύπου σε όλους  τους εμπλεκόμενους σε ότι αφορά στη δημιουργία του.

«Η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, η ανάπτυξη της ικανότητας κριτικής ανάλυσης, έρευνας και αξιολόγησης πληροφοριών, η συνεργασία μέσα από την ομαδική δουλειά,η ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, η τόνωση της αυτοπεποίθησης είναι μερικά μόνον από τα οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες μαθητές.

Συνάμα ωφελείται ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η τοπική κοινωνία  αφού τα μαθητικά έντυπα αποτελούν ένα καρποφόρο κι ενδιαφέρον εργαλείο  μάθησης αλλά και ένα εύφορο πεδίο σύνθεσης  της με την κοινωνική δράση», επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης.

Μαθητικά έντυπα

υπευθυνότητα

και κοινωνική ευαισθησία

Κατά τον ίδιο, τα μαθητικά έντυπα ενθαρρύνουν την υπευθυνότητα και τη κοινωνική ευαισθησία, συμβάλλουν στη βελτίωση της σχολικής και  της κοινωνικής πραγματικότητας και στη διαμόρφωση ενεργών, καθώς και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Ρεθύμνης τονίζει ότι την εκτίμηση και τα συγχαρητήρια όλων αξίζουν πραγματικά οι εκπαιδευτικοί που εμπνέουν τους μαθητές και τις μαθήτριες τους, τους οποίους  και τις οποίες ενθαρρύνουν να ενταχθούν σε μια τόσο δημιουργική ομάδα, καθώς και τους υποστηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της συντακτικής διαδρομής.

«Όπως αξίζουν το δημόσιο έπαινο και την αναγνώριση οι διοργανωτές της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Μαθητικής Εφημερίδας για το πρωτοπόρο, επίπονο, ποιοτικό και πλούσιο σε αρχειακό υλικό έργο τους, το οποίο «αγκαλιάζει» και στηρίζει ο Βορράς και ο Νότος της χώρας μας, η Μακεδονία και η Κρήτη.

Χαίρομαι για την αξιοπρόσεκτη παρουσία της Κρήτης στην έκθεση, με μαθητικά έντυπα που «αντανακλούν» το εύρος και τον πλούτο της πνευματικής παραγωγής του νησιού και συνιστούν ψηφίδες του πολιτικού- κοινωνικού παρελθόντος του. Οι δεσμοί, άλλωστε, της Κρήτης με τη Μακεδονία είναι διαχρονικοί και ακατάλυτοι», σημειώνει ο ίδιος στο χαιρετισμό του.

Το πρόγραμμα

της Εναρκτήριας Εκδήλωσης

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας εκδήλωσης της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Μαθητικής Εφημερίδας «Μαθητικοί Αντίλαλοι», που θα αρχίσει στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου 2025 στο 2ο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

1.

5.30 – 5.50: Έναρξη της εκδήλωσης-σύντομοι χαιρετισμοί.

2.

5.50 – 6.10: Παρουσίαση του Μαθητικού Τύπου της Κρήτης μέσα από τις καταγεγραμμένες εφημερίδες και τα δια-σχολικά έντυπα «Τα Κρητικόπουλα» (παγκρήτιο) και τα «Χανιωτάκια»( έκδοση επί 42 έτη του ΣΕΠΕ Νομού Χανίων).

3.

6.10-6.30: Τασούλα Κρυσταλίδου (δασκάλα) και Ειρήνη Τζίκα (νηπιαγωγός) εκπρόσωποι του Συνεργατικού Δικτύου με την παιδαγωγική Freinet στη Θεσσαλονίκη.Θέμα: «Η δράση του Δικτύου. Συμβούλιο: Μια τεχνική Freinet».

4.

6.30-6.40: Εφημερίδα «Προς-παθώντας» από τα Σχολεία του Καταστήματος Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνα: Παρουσίαση: Πέτρος Δαμιανός, πρώην Συντονιστής των σχολείων.

5.

6.40-6.55: «Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Εξοχής» (πρώην Φυματιούπολης Ασβεστοχωρίου). Η ιστορία του σχολείου και η αξία της συλλογικής δράσης. Παρουσίαση: Δημήτρης Ράπτης, μέλος  του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και μαθητές του σχολείου.

6.

 6.55 – 7.10: 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια παρουσίασης: Βασίλης Βεργόπουλος, δάσκαλος-υποδιευθυντής του σχολείου.

α) Δύο σχολικές- μαθητικές εφημερίδες του 1984 από δύο διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης που δείχνουν πώς μια προσπάθεια επηρεάζει το ξεκίνημα μιας άλλης.

 β) Τρία τεύχη από το μαθητικό περιοδικό «Μαθητής» που εκδίδονταν το 1986 στη Θεσσαλονίκη.

7.

7.10-8.10: Παρουσιάσεις  σημερινών μαθητικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης (χρόνος παρουσίασης: 8 λεπτά για ομάδες εντύπων- 5 λεπτά για μεμονωμένα έντυπα τάξεων):

«Τα Νέα μας» – Νηπιαγωγείο Ταγαράδων. Παρουσίαση: Αγγελική Βασιλειάδου, νηπιαγωγός.

«TRE3ΔΕΝΤΡΟ» – 97ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση: Ιωάννα Καραγιώργου, νηπιαγωγός.

Η «Σαρανταποδαρούσα», 2 τεύχη- 28ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (2008-2009). Παρουσίαση: Ιωάννα Γεωργιάδου, δασκάλα-υπεύθυνη της έκδοσης.

«Η εφημερίδα μας», 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση: Πολύμνια Σιούρλα, δασκάλα-υπεύθυνη έκδοσης.

«Μικροί Ρεπόρτερ» – 101ο  Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.  Παρουσίαση: Αθανάσιος Μωραΐτης, δάσκαλος – υπεύθυνος της έκδοσης.

«Ο Λόγος» και «Μαθητική Λύρα», Δημοτικό της Ισραηλιτικής Κοινότητας «Ιωσήφ Νίσσημ». Παρουσίαση: Αγγελική Λιάπη, εκπαιδευτικός – υπεύθυνη των εκδόσεων.

Περιοδικό «Εκπαιδευτήρια Ελπίδα» (2014-2022). Παρουσίαση: Πελαγία Σαρησάββα, εκπαιδευτικός-υπεύθυνη της έκδοσης.

Περιοδικό «Νεογράφημα» – Αρσάκειο Γυμνάσιο (2020-2024). Παρουσίαση: Αλέξανδρος Αλεξίου, φιλόλογος-υπεύθυνος της έκδοσης.

8.

8.10-8.30: Ανοιχτή συζήτηση για τον ρόλο και την αξία της σχολικής εφημερίδας και προοπτικές για ευρύτερη παιδαγωγική αξιοποίησή της στην τάξη ή στη σχολική μονάδα.

Το πρόγραμμα

της Τελικής Εκδήλωσης

Το πρόγραμμα της τελικής εκδήλωσης της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Μαθητικής Εφημερίδας «Μαθητικοί Αντίλαλοι», που θα λάβει χώρα στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2025 στον 2ο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

1.

5.30-5.50: Έναρξη της εκδήλωσης-σύντομοι χαιρετισμοί.

2.

5.50-6.00: Προβολή της μαθητικής ταινίας «SOS-ίβιο» της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων Ηρακλείου (2016).

3.

6.00-6.10: Συνοπτική παρουσίαση του Μαθητικού Τύπου της Κρήτης. (Περιοδικά:

  • «Αυγερινός», Χανιά 1924 – αρχισυντάκτης Εμμανουήλ Κριαράς.
  • «Το Κρητικόπουλο» Χανιά 1935-36 από ομάδα δασκάλων).

«Τα Χανιωτάκια» 1983 -2024, Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Χανίων.

«Τα Κρητικόπουλα» τεύχος 1 (2018)-τεύχος 2 (2022) Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία».

4.

6.10-6.20: «Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Εξοχής» (πρώην Φυματιούπολης Ασβεστοχωρίου). Η ιστορία του σχολείου και η αξία της συλλογικής δράσης. Παρουσίαση: Ξανθίππη Σεκέρκα, εκπαιδευτικός- μέλος  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

5.

6.20-6.30: Θεματικός μαθητικός τύπος: «Αμπέλι-κρασί»

«Αναζητώντας τον οίνο των κρητικών», Περιβαλλοντική Ομάδα του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου (2007). Υπεύθυνοι καθηγητές: Στέλιος Μανωλιούδης (Γεωλόγος-εκπαιδευτικός) και Μαρία Βαμιαδάκη (φιλόλογος).

«Η άμπελος» του Δ2 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας (2007). Υπεύθυνη προγράμματος και έκδοσης: Ελένη Γιαμαλίδου, δασκάλα της τάξης.

6.

6.30-8.00: Παρουσίαση των μαθητικών εφημερίδων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας (χρόνος παρουσίασης: 8 λεπτά για ομάδες εντύπων/5 λεπτά για μεμονωμένα έντυπα τάξεων):

«Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών» η πολυπολιτισμική εφημερίδα του  6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού. Παρουσίαση: Στέργιος Παπαδόπουλος, δάσκαλος- διευθυντής του Σχολείου.

«Ενάλιοι διάλογοι» Η εφημερίδα της σύμπραξης και της συμπερίληψης. Παρουσίαση: Γιώργος Μαυροειδής – εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής- ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

«Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στο χτες, στο σήμερα, στο αύριο». (ετήσια έκδοση-52 σελίδες).

Συντονιστής ομώνυμου Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων και συν-επιμελητής έκδοσης: Ηλίας Κάρτας – δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας Πέλλας.

«Τα Ανήσυχα Μολύβια της Άρνισσας»(περιοδική έκδοση-32 σελίδες). Συντονιστής-παρουσιαστής της έκδοσης: Ηλίας Κάρτας – δάσκαλος .

«Μαθητική Πένα» -Δημοτικό Σχολείο Βαμβακόφυτου (2008) / «Τα Χαρωπάκια» – Δημοτικό Σχολείο  Χαροπού (2013) / «Μαθητική Γραφίδα» (2016) – 2ο Δημοτικό  Σχολείο Σιδηροκάστρου / «Μαθητόκοσμος»- Δημοτικό Σχολείο Νέου Πετριτσίου (2019-2024). Παρουσίαση: Στέργιος Λεβέντης, γυμναστής, συντονιστής των εκδόσεων.

«Σχολικός κόσμος» – Δημοτικό  Σχολείο Αξιούπολης(2001) και «Μαθητικά Νέα» (2019) – 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου. Παρουσίαση: Ευθύμης Τσιλικίδης, δάσκαλος-διευθυντής του σχολείου.

«Τα μαγικά μολύβια» – 19ο Δημοτικό  Σχολείο Σερρών / «Οι ατρόμη3οι» – 3ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας. Παρουσίαση: Μαρία Γκουτουλούδη – δασκάλα πληροφορικής/ διευθύντρια του σχολείου.

«Πετώντας με τις λέξεις» – 3ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας /Δ’ τάξη (2020-2021).Παρουσίαση: Μαγδαληνή Αλεξούδη, δασκάλα-υπεύθυνη της έκδοσης.

«Ξύσε ξύσε» – 6ο  Δημοτικό Σχολείο  Σταυρούπολης. Παρουσίαση: Ιωάννης Μεντεσίδης, δάσκαλος, υπεύθυνος της έκδοσης.

«Ανήσυχες Πένες» – 11ο- 21ο Δημοτικό  Σχολείο  Ευόσμου. Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Γαβριήλ, δασκάλα, υπεύθυνη της έκδοσης.

«Τα παιδιά του Βάλτου» Δημοτικό Σχολείο Πλατέος Ημαθίας (αποτέλεσμα εργαστηρίου μαθητικής εφημερίδας). Παρουσίαση: Μαρία Ταχτσόγλου, δασκάλα, διευθύντρια του σχολείου.

«Ο πιο καλός ο μαθητής» – 14ο  Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης (1997) / «Δυτικός Άνεμος» – 6ο Διαπολιτισμικό  Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου(2003-2004). Παρουσίαση: Ευστάθιος Ταξίδης, δάσκαλος,  διευθυντής του 34ου  Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης-δημοσιογράφος.

«Η πένα της Δευτέρας» – 2ο Δημοτικό Σχολείο  Συκεών / Β’ τάξη (2023-2024). Παρουσίαση: Αναστασία Αγραγγέλου-Ελένη Καρατζιάνη,δασκάλες της τάξης.

7.

8.00- 8.10: Προβολή σύντομου βίντεο του Νίκου Θεοδοσίου, διευθυντή της Κάμερας «Ζιζάνιο»  για τη κινηματογραφική παιδεία στα σχολεία και χαρακτηριστικά αποσπάσματα μαθητικών ταινιών.

8.

8.10 – 8.30: Ανοιχτή συζήτηση για τον ρόλο και την αξία της σχολικής εφημερίδας και προοπτικές για ευρύτερη παιδαγωγική αξιοποίησή της στην τάξη και  στη σχολική μονάδα.

©Typologos.com 2025