14 εγκληματικές οργανώσεις εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία
Πολυσέλιδη δικογραφία
20.000 σελίδων
σε βάρος 132 συνολικά
εμπλεκομένων – μελών
Συνολικά 14 εγκληματικές οργανώσεις με ποικίλη δράση εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Αυτό ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος- αντιστράτηγος, Χρήστος Μπουλούμπασης μιλώντας την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη!
Τα αναλυτικότερα στοιχεία των αστυνομικών ερευνών παρουσίασαν:
♦Ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης- υποστράτηγος, Γεώργιος Παπαδόπουλος.
♦Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος, Γεώργιος Τζήμας.
♦Ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης, αστυνόμος Α’, Χρήστος Δημητρακόπουλος.
Η δήλωση
του Γενικού
Αστυνομικού Διευθυντή
Θεσσαλονίκης
Ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης- υποστράτηγος, Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέφερε πως εξαρθρώθηκαν συνολικά 14 εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στη:
♦Διάπραξη ληστειών.
♦Διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.
♦Διάπραξη εκβιάσεων.
♦Διάπραξη τοκογλυφιών.
♦Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
♦Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
♦Κατάρτιση και διακίνηση πλαστών δελτίων ταυτότητας.
Όλες αυτές οι πράξεις έλαβαν χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αττικής.
37 συλλήψεις
«Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 37 άτομα εκ των εμπλεκομένων-μελών των εγκληματικών οργανώσεων, σε εκτέλεση ισάριθμων ενταλμάτων σύλληψης, ταυτοποιήθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις, ενώ το παράνομο περιουσιακό-οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πως δρούσαν
Τα μέλη των 14 εγκληματικών οργανώσεων δραστηριοποιούνταν με τους εξής τρόπους :
♦Στις διαρρήξεις των οικιών απέφευγαν να γίνονται στις βραδινές ώρες και στις ημέρες αργίας, καθώς έτσι αυξάνονταν οι πιθανότητες να βρίσκονται οι ένοικοι εντός των κατοικιών τους.
♦Στις διαρρήξεις των καταστημάτων επέλεγαν τις ημέρες αυτές, διότι αυτά παρέμεναν κλειστά.
♦Έλεγχαν τα θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών και σε περίπτωση που διαπίστωναν ονομαστική εορτή των ενοίκων, άρα και τη συνακόλουθη απουσία τους για αναψυχή, τότε πραγματοποιούσαν τη διάρρηξή τους.
♦Κατέστρεφαν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία αφού έκαιγαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ή τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου,
Η δήλωση
του Διευθυντή
Ασφάλειας Θεσσαλονίκης
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γεώργιος Τζήμας δημοσιοποίησε ότι τα μέλη των 14 εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών εμπλέκονται μεταξύ άλλων, στα -κατά περίπτωση- ακόλουθα αδικήματα:
♦«Σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση – συμμορία».
♦«Διακεκριμένες κλοπές».
♦«Ληστεία».
♦«Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
♦«Πλαστογραφία».
♦«Εκβίαση».
♦«Τοκογλυφία».
♦«Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης».
♦«Εμπρησμός».
♦«Κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων».
♦«Ψευδή κατάθεση».
♦«Νομοθεσία περί όπλων».
♦«Νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών».
♦«Νομοθεσία περί αλλοδαπών».
♦«Προμήθεια κρατουμένου με κινητό τηλέφωνο».
Τα αδικήματα αυτά τελέστηκαν από τις 14 Ιουλίου του 2020 έως και 16 Μαΐου του 2024, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αττικής.
Πολυσέλιδη δικογραφία
Ο κ. Τζήμας ανακοίνωσε πως η πολυσέλιδη δικογραφία ξεπερνά τις 20.000 σελίδες και σχηματίστηκε σε βάρος 132 συνολικά εμπλεκομένων – μελών.
«Μετά από την ολοκλήρωσή της διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ύστερα εκ της άσκησης ποινικών διώξεων και την παραπομπή για διενέργεια κύριας ανάκρισης, εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης», δημοσιοποίησε ο κ. Τζήμας.
Συντονισμένες ειδικές
αστυνομικές επιχειρήσεις
Κατόπιν, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των αστυνομικών:
♦Των Υποδιευθύνσεων και των Τμημάτων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
♦Των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης.
♦Της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας.
♦Του Τμήματος της Ειδικής Αντικατασταλτικής Ομάδας Θεσσαλονίκης.
♦Του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδας.
Το αποτέλεσμα
των αστυνομικών επιχειρήσεων
Οι συγκεκριμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 σε διάφορες περιοχές:
♦Της Θεσσαλονίκης.
♦Της Ημαθίας.
♦Της Αττικής.
♦ Της Χαλκιδικής.
♦Της Σαντορίνης.
Συνελήφθησαν, δε, 37 άτομα (35 Έλληνες – 2 αλλοδαποί) ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων), ενώ εξακριβώθηκε πως 21 εκ των δραστών τυγχάνουν ήδη έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας για έτερα αδικήματα.
Η εξάρθρωση των συμμοριών
Ο κ. Τζήμας εξήγησε ότι στο πλαίσιο των ερευνών, εξαρθρώθηκαν:
♦Δώδεκα εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στις διακεκριμένες κλοπές και ληστείες.
♦Μία εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στις τοκογλυφίες και στη εκβίαση.
♦Μία εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη κατάρτιση και στη διακίνηση πλαστών εγγράφων.
Τα μέλη αυτών των οργανώσεων λειτουργούσαν σε διακριτούς ρόλους, ενώ ορισμένα απ’ αυτά πρόσδιδαν νομιμοφάνεια στα παράνομα αποκτημένα έσοδά τους, καταβάλλοντας χρήματα για την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρήσεων ή καταστημάτων, για ανακαινίσεις κατοικιών, για αγορές αυτοκινήτων και κατοικιών, καθώς και για εξαγορές ποινών.
Η δήλωση
του προϊσταμένου
του Γραφείου
Ενημέρωσης Δημοσιογράφων
Θεσσαλονίκης
Για τον τρόπο λειτουργίας και τις μεθόδους των εγκληματικών οργανώσεων, όμως, μίλησε εκτενέστερα ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Α, Χρήστος Δημητρακόπουλος, ο οποίος δημοσιοποίησε ότι διακριβώθηκαν οι δράσεις:
♦Μίας εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε 2 ληστείες, 10 διαρρήξεις οικιών, 6 κλοπές οχημάτων και 3 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, με το παράνομο όφελος που ξεπερνά το 1.476.000 ευρώ. Μάλιστα, το 1.100.000 ευρώ προερχόταν από τη διάρρηξη μίας κατοικίας.
♦Έντεκα εγκληματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων δρούσαν με τη συγκρότηση μικρών και ευέλικτων ομάδων, που διέπραξαν συνολικά 486 αξιόποινες πράξεις (7 ληστείες, 152 διαρρήξεις οικιών – εταιρειών – καταστημάτων, 315 κλοπές – διαρρήξεις οχημάτων, 12 κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας, κ.λπ.).
♦Μίας εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται σε 6 υποθέσεις τοκογλυφίας και μίας υπόθεσης εκβίασης Τα μέλη αυτής της ομάδας εκμεταλλεύονταν οικονομικά ευάλωτα άτομα, στα οποία παρείχαν δάνεια με υπέρογκους τόκους της τάξης του 40%. Μετά, χρησιμοποιούσαν εκβιαστικές μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών και έτσι αποκόμισαν παράνομο οικονομικό όφελος, που ξεπερνά τα 19.500 ευρώ.
♦Μίας εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται στη κατάρτιση και στη διακίνηση πλαστών εγγράφων με σκοπό την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ένα μέλος των προαναφερόμενων εγκληματικών οργανώσεων προμηθεύτηκε πλαστό δελτίο ταυτότητας από την οργάνωση. Ταυτόχρονα, προέκυψε ότι άλλα μέλη επιδίωξαν να προμηθευτούν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, στις οποίες θα βεβαιωνόταν ψευδώς ότι για μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή για ένα χρονικό διάστημα έπασχαν από κάποια ασθένεια ή νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο. Σκόπευαν, δε, να τις προσκομίσουν στις δικαστικές αρχές, ως στοιχείο υπεράσπισης.
Ιδιαίτερος τρόπος δράσης
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης στόχευαν σε οικίες προσώπων υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status.
Κατόπιν,«προχωρούσαν» στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας, ενώ χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλα σε προγενέστερο χρόνο. Τα κλεμμένα οχήματα τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου της Θεσσαλονίκης, ώστε μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές αλλά και για να καταστραφούν πιθανά ενοχοποιητικά στοιχεία.
Οι άλλες
εγκληματικές ομάδες
Για τις άλλες εγκληματικές ομάδες εξακριβώθηκε πως:
♦Χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα οχήματα, τα οποία οδηγούσαν μέλη με ιδιαίτερες ικανότητες οδήγησης και γνώση των περιοχών δράσης.
♦Κατόπτευαν τους στόχους τους και επιτηρούσαν (τσιλιαδόροι) για τη τυχόν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
♦Σχεδίαζαν προσεκτικά τις διαδρομές διαφυγής τους.
♦Άλλαζαν συχνά τα σημεία συνάντησής τους, ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.
♦Χρησιμοποιούσαν φορητούς πομποδέκτες για να παρακολουθούν τις αστυνομικές συχνότητες.
Εμπρησμός των οχημάτων
Μετά από την τέλεση των αξιόποινων πράξεων φαίνεται ότι οι δράστες καθάριζαν επιμελώς τα επιχειρησιακά οχήματα που χρησιμοποιούσαν και τα απέκρυπταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως προέβαιναν στον εμπρησμό ή στην απόρριψη των κλεμμένων οχημάτων στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, προκειμένου να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Σχετικά
με τα κλοπιμαία
«Σε ότι αφορά στα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), απέκρυπταν ορισμένα εξ αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας)», επεξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Προμήθεια Κρατουμένων
με Κινητά Τηλέφωνα
Επιπλέον, εξακριβώθηκε η δράση 3 εκ των ταυτοποιημένων μελών των οργανώσεων για προμήθεια κρατουμένων με κινητά τηλέφωνα σε ισάριθμες τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά τις οποίες διήλθαν τα εξωτερικά του καταστήματος κράτησης και έριξαν αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας στην αυλή. Σκοπός της ρίψης των συσκευασιών ήταν να παραδοθούν σε κρατούμενο – μέλος των συγκεκριμένων εγκληματικών οργανώσεων. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ένας κρατούμενος φυλακής προμηθεύτηκε το 2021 και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας από υπάλληλο του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης.
Εμπλοκή σε υποθέσεις
Επιπρόσθετα, για 32 από τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων διαπιστώθηκε πως εμπλέκονται σε:
♦Δεκαοκτώ υποθέσεις προμήθειας, κατοχής και περαιτέρω διακίνησης ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης,
♦Παράνομη κατοχή συνολικά 7 πυροβόλων όπλων.
♦Υποθέσεις προώθησης στο εσωτερικό της Χώρας αλλοδαπών – πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια.
♦Σε μια υπόθεση δωροδοκίας μάρτυρα ποινικής υπόθεσης, ο οποίος κατόπιν χρηματικού ωφελήματος κατέθεσε ψευδή περιστατικά και στοιχεία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Οι κατασχέσεις
Από τους αστυνομικούς πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε 34 οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
♦Tο συνολικό χρηματικό ποσό των 12.780 ευρώ.
♦Σαράντα δύο ανδρικά και γυναικεία ρολόγια χειρός.
♦Πενήντα χρυσαφικά – τιμαλφή διαφόρων ειδών (σκουλαρίκια, δακτυλίδια κτλ.).
♦Μια χρυσή λίρα Αγγλίας.
♦Έξι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
♦Συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης.
♦Δυο πιστόλια κρότου αερίου.
♦Σαράντα επτά φυσίγγια κρότου.
♦Ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες.
♦Ένας φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛΑΣ,
♦Μικρή ποσότητα ακατέργαστής κάνναβης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
©Typologos.com 2024