11 χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας
Από τη Γενική Αστυνομική
Διεύθυνση Θεσσαλονίκης
Έντεκα χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης με το πρόσχημα της εύρεσης εργασίας δημοσιοποίησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Αυτές είναι:
1.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες στο εξωτερικό (ασυνήθιστα υψηλός μισθός, κ.τ.λ.) από ιστοσελίδες ή άλλες πηγές αμφιβόλου αξιοπιστίας.
2.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που διακινούνται μόνο μέσω των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν οι αγγελίες σας παραπέμπουν σε μια ιστοσελίδα, τότε ελέγξτε, αν πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης ή για μια απομίμησή της, με πειστικά αντίγραφα του λογότυπού της.
3.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που σας υπόσχονται εύρεση εργασίας σε δημόσιους οργανισμούς, δήμους, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.
4.
Αναζητείστε στο διαδίκτυο τα στοιχεία της εταιρείας χρησιμοποιώντας λέξεις- «κλειδιά», όπως είναι η επωνυμία ή τα τηλέφωνα της εταιρείας. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες μέσω των οποίων παρουσιάζεται η ίδια εταιρεία, οπότε μπορεί να είναι πλαστές.
5.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες, οι οποίες περιέχουν αρκετά ορθογραφικά λάθη ή αποτελούν κακή μετάφραση από ξένο κείμενο.
6.
Μη δίνετε τα προσωπικά στοιχεία σας (διαβατήριο, αριθμό ασφάλισης, λογαριασμό τραπέζης) από το διαδίκτυο. Μόλις προσληφθείτε, θα σας ζητηθούν αυτοπροσώπως από τον εκπρόσωπο της εταιρείας.
7.
Επιμείνετε να συναντήσετε τον εκπρόσωπο της εταιρείας στα γραφεία αυτής για μια συνέντευξη, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί να ταξιδέψετε σε μια άλλη χώρα. Ανησυχήστε, εάν αποφεύγει τη συνάντηση μαζί σας ή τη παροχή επιπλέον στοιχείων, τα οποία συσχετίζονται με την εργασία που καλείστε να κάνετε.
8.
Πριν αποστείλετε χρήματα στον ενδεχόμενο εργοδότη του εξωτερικού για την έκδοση της κάρτας εργασίας, ενημερωθείτε από το προξενείο της χώρας στην Ελλάδα για το κόστος έκδοσής της και τη διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως πρέπει να αιτηθείτε αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη κάρτα.
9.
Αναζητείστε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία ή την ιστοσελίδα αγγελιών ή τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Συχνά άλλα θύματα απάτης ενημερώνουν για αγγελίες που αποτελούν απάτη, σε διάφορους χώρους διαδικτυακών συζητήσεων.
10.
Μη δέχεστε επιταγές ή κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό σας, τα οποία θα πρέπει να μεταφέρετε σε τρίτα άτομα.
11.
Μην εμπιστεύεστε αγγελίες για εργασία από το σπίτι, όπου σας ζητούν να επενδύσετε ένα αρχικό κεφάλαιο σε μια σειρά από προϊόντα, ώστε να λάβετε κέρδη από τις πωλήσεις ή τα ποσοστά πωλήσεων ατόμων που θα προτείνετε οι ίδιοι στην εταιρεία (απάτη τύπου πυραμίδας).
Τι να κάνετε σε
περίπτωση εξαπάτησης
ή απόπειρας εξαπάτησης
Σε περίπτωση εξαπάτησης ή απόπειρας εξαπάτησής σας να απευθύνεστε απαραίτητα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προσκομίζοντας το σύνολο των στοιχείων, που έχετε στη διάθεσή σας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
©Typologos.com 2023